Herkese merhabalar bu yazımla birlikte kalite kontrol araçlarından biri olan Pareto'yu tanıyacağız. Fayda görmeniz dileğiyle.☺
Pareto analizi, bir sorunun önemli sebepleri, nispeten daha önemsiz sebeplerden ayırmak için kullandığımız bir çubuk diyagramı'dır. Dünya da pek çok ilginç oran vardır. Bunlardan bir tanesi de pareto analizinde bilinen bir kural olan 80/20 oranıdır. Bu oran "sonuçların %80'ini, eylemlerin %20'si oluşturur" bilgisi ile prensip haline gelmiştir.
Vilfredo Pareto, İtalya topraklarının %80'inin nüfusun %20'sine ait olduğunu fark etmiş sonra bu oranı başka alanlarda da gözlemlemiş ve hemen adını Pareto Kuralı koymuş. Gördüğü ve gözlemlediği her yerde öngörülebilir bir dengesizlik varmış. Bu sebeple araştırmaları sonucu bu oran üzerinde çalışmalar yapmıştır. Bu kural ilk olarak ekonomide gözlemlenmiştir. Gelir adaletsizliği olarak tanımlayabileceğimiz bu oran aslında halen geçerlidir. Dünya nüfusunun %20'si toplam zenginliğin %80'ine sahiptir. Bu dengesizlik hepimiz için şaşırtıcı görünebilir. Özellikle %20'ye dahil değilseniz...
Bu oranı kendi hayatımızda da gözlemleyebiliriz. Genellikle girdiler ve çıktılar arasında bir dengesizlik vardır. Çalışırız, çabalarız, mücadele ederiz fakat bir bakmışızdır ki aslında ürettiklerimizin %80'i yoğun çalışmalarımızın, mücadelelerimizin sadece %20'lik kısmı oluşturmuştur.
Bunu sadece kendi hayatımızda değil başka alanlarda da görürüz.
- İş dünyasında satılan ürünlerin %20'si şirket karının %80'ini oluşturur.
- Kazaların %80'ini sürücülerin %20'si sebep olur.
Aslında bu dengesizlik oranı hep aynı kalmaz bazen daha da uç noktalara gidebilir.
Örneğin günlük hayatımızda kullandığımız kelimelerin %80'i 400'ü geçmez yani sözlükte toplam kelime sayısının %1'i bile değil.
Madem 5 parmağın 5'i de bir değil o halde bütün mesele doğru %20'yi, doğru parmağı bulabilmekte. Bu yüzden hayatlarımızı sadeleştirmemiz, kolaylaştırmamız gerekiyor. "Az çoktan fazladır." derler 80/20 kuralı da aslında bundan farklı bir şey söylemiyor. Mühim olan doğru azınlığı bulabilmekte. Bunun için hayatlarımızın farklı noktalarına odaklanmamız, bu oranın farkına varmamız gerekiyor.
Çoğumuz yaşam kalitemizi mutlulukla ölçüyoruz, fakat ilginç bir şekilde vaktimizi bizi mutlu etmeyen şeylerle harcıyoruz. O halde kendimize şu soruyu soralım.
"Yaptığım işlerin hangi %20'si mutluluğumun %80'ini oluşturuyor?"
Eğer cevap bulabilirsek ve bunları daha fazla yapmaya çalışırsak otomatik olarak hayat kalitemizde artacaktır. Ama bunu yapabilmek kolay değil elbette fakat imkansız da değil.
Öyleyse sonuçların %80'sini doğuran sebeplerin %20'i bulma vakti.
Saygılar sunar, esenlikler dilerim. (#MS)
Mert Sever
Yorumlar
Yorum Gönder
Please do not enter any spam link in the comment box.