Link Tree Martin I Oden

Resim
Link Tree Martin I Oden Engineering, Finance, Engine Driver  #MartinSky  Products for Sale : https://iyzi.link/AILUEw E - Mail : mertsever_03@hotmail.com YouTube Channel : https://www.youtube.com/channel/UCSUj1X5jG9yf1jCIIjeeZKA X (formerly Twitter) : https://twitter.com/martinioden LinkedIn Profile : https://www.linkedin.com/in/mertseverr/ Instagram Profile : https://instagram.com/martinioden Telegram Profile : https://t.me/martinioden/ Threads Profile : https://www.threads.net/@martinioden Rarible Profile : https://rarible.com/martinioden Mintable Profile : https://mintable.app/u/mertsever OpenSea Profile : https://opensea.io/accounts/martinioden Cent Profile : https://v.cent.co/gallery/martinioden/minted Telegram Channel : https://t.me/herseydenbiraztr Blog Address : https://martinioden.blogspot.com/ Mert S. Official Account

Programlama Dilleri


Herkese Merhaba,
Bu yazım ile birlikte programlama dillerinin hayatımızda ki yeri ve önemini anlatmak istedim. Faydası dokunması dileğiyle…

Dünyada konuşulan her dilin amacı iletişim sağlamaktır. Farklı kültürlerden insanların anlaşabilmesi için ortak konuştukları bir dil gerekir. Programla dillerinin amacı da bilgisayar ile programcının haberleşmesidir. Programcı, bilgisayara hangi komutların çalıştırması gerektiğini bilgisayarın anlayacağı dilden konuşarak söyler.


Bilgisayarda, programlar makine diline çevrildikten sonra çalışır. 1 ve 0 sayılarından oluşan bu makine dili, en alt seviye dildir. Dolayısıyla programların bu dilde yazılması oldukça zordur. Programcılar konuşma diline daha yakın, kolay anlaşılabilecek diller kullanmaktadır. Bu dillere yüksek seviye programla dilleri denir. Programlama dillerinin seviyeleri makine diline yakın olup olmaması ile ölçülür.

Bunlardan bazıları Pascal, Basic, C, C++, Java, Javascript, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran, Visual Basic .NET, Microsoft Visual C# programlama dilleridir.

Yüksek seviye programlama dillerine Visual Basic .NET, Microsoft Visual C++ dillerini örnek verebiliriz. C ile işletim sistemi yazılabilindiğinden daha alt seviye bir dil olarak değerlendirilir.


Bilgisayarlar, icat edilmeleriyle birlikte belli bir işi yapmak için bir dizi komutlara ihtiyaç duymuşlardır. En başta çok basit işlemler yapan bu komutlar zamanla nesneye yönelme (object orientation) gibi ileri seviyede özellikler kazanmıştır.  

İlk programlama dilleri, bilgisayarların üzerinde bazı araçların yerlerini değiştirerek veya yeni bileşenler eklenerek yapılıyordu. Programın işlemesi için bir devinime ihtiyaç vardı. Eskiden programlar fiziksel olarak yazılıyordu. Daha sonra fiziksel programlama yerini elektrik sinyaline bıraktı. Artık, kurulan elektronik devrelere düşük ya da yüksel voltajda akım gönderilerek bilgisayarın davranışı belirlenmeye başlandı. Yüksel voltaj 1, düşük voltaj 0 sayılarını ifade ediyordu. Böylelikle bugün de kullanılan makine dilinin ortaya çıkması için ilk adımlar atılmış oldu.


Ancak bu şekilde programlar yazmak, sistemi oluşturan elektronik devrelerin her program için baştan kurulmasını gerektiriyordu. Böylelikle programlar bazı kavramlar çerçevesinde yazılmaya başlandı. Öncelikle bilgisayar donanımı her program için baştan kurulmamalı, bunun yerine basit bir donanımın üzerine yazılan komutlar kullanılmalıdır. Daha sonra, programlar tek bir komutlar zinciri yerine, küçük parçalar halinde yazılmalıdır. Bu parçaların programın içinde defalarca kullanılabilmesi yordam (subroutine) kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu modelin kullanılması ise mantıksal karşılaştırmaları, döngülerin kullanılmasını ve yazılan kodlar tekrar kullanıldığı için kütüphane (library) mantığını ortaya çıkarmıştır. Böylece kodların gelişmesiyle birlikte yeni programlama dilleri de ortaya çıkmıştır. Programlama dillerinin de hikayesi böyleydi.

Bu yazımda anlatacaklarım bu kadardı. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, hoşça kalın.

Mert Sever

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2 Koordinat Noktası (Enlem, Boylam) Arasındaki Mesafeyi Hesaplamak

Güneş Paneli Hesaplama ve Kurulumu